Zzp’er in de gehandicaptenzorg? Zo kom je aan opdrachten!

Zzp’er in de gehandicaptenzorg? Zo kom je aan opdrachten!

Het werken als zelfstandige in de gehandicaptenzorg biedt veel vrijheid en flexibiliteit, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals het vinden van opdrachten. In dit artikel geven we je 7 praktische tips om als zzp’er succesvol aan opdrachten te komen binnen de gehandicaptenzorg.

1. Registreer je bij zorgbemiddelingsbureaus

Zorgbemiddelingsbureaus koppelen zzp’ers aan zorginstellingen en cliënten. Schrijf je in bij meerdere bureaus om je kansen te vergroten

Voorbeelden van bureaus zijn:

·         TMI Zorg

·         GrowWork

·         Samen in de Zorg

Goed om te weten: er zijn gespecialiseerde zzp bemiddelingsbureau in de gehandicaptenzorg. Dergelijke bureaus hebben een groot netwerk in deze sector. Een voorbeeld van een dergelijke partij is zorgbemiddelingsbureau PRTD.

2. Maak een professioneel profiel aan op freelance platforms

Er zijn specifieke platforms voor zorgprofessionals, zoals Zorgwerk of Freelancer.nl. Zorg dat je profiel volledig en aantrekkelijk is, met een overzicht van je ervaring, diploma’s, certificaten en voorkeuren.

3. Vergroot je netwerk in de zorgsector

Een goed netwerk vormt de basis voor jouw succes als ondernemer. Bouw daarom je netwerk uit door bijvoorbeeld zorggerelateerde netwerkbijeenkomsten, congressen of beurzen te bezoeken. Daarnaast kan het helpen om contact te houden met oud-collega’s of organisaties waar je eerder hebt gewerkt. Mond-tot-mondreclame is immers de beste reclame en is nog gratis ook!

4. Specialiseer je in een niche

Door je te richten op een specifieke doelgroep, zoals jongeren met autisme of volwassenen met een meervoudige beperking, kun je jezelf onderscheiden ten opzichte van andere zorgprofessionals.

5. Volg relevante trainingen en certificeringen

Continu bijscholen is belangrijk in de zorg en voor diverse certificaten geldt een verplichting. Zo zijn certificaten zoals BHV, BIG-registratie of trainingen in agressiebeheersing vaak vereist. Ze verhogen je kansen op opdrachten.

6. Zorg voor een goede administratie en verzekeringen

Veel zorginstellingen vragen om bepaalde documenten zoals een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zorg dat je deze zaken paraat hebt, zodat je ze direct kunt overhandigen.

7. Start als onderaannemer voor grotere zorgorganisaties

Sommige grote zorgorganisaties werken met onderaannemers en zzp'ers om piekdrukte of personeelstekorten op te vangen. Zoek naar dergelijke samenwerkingen om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden.

De aanhouder wint

Het krijgen van opdrachten kan een kwestie van een lange adem zijn. Toch is het vaak de aanhouder die wint. Kortom, ga aan de slag met de besproken tips en vroeg of laat kom je steeds makkelijker aan nieuwe opdrachten in de gehandicaptenzorg. Wij wensen je alle succes toe!